Het is april; Een bijzondere plant. Pak je kans !
De paardenbloem en onze vogels:
Deze plant heeft een grote waarde als voedingsplant voor onze vogels. Meerdere bestanddelen van deze plant zouden aan onze vogels niet onthouden moeten worden. Dit in verband met de conditie van de vogel, maar ook omwille van een goed verenkleed.

De plantenbestanddelen van de paardenbloem, wortel, blad, bloemen en zaad, zijn waardevolle voedingsmiddelen voor onze vogels. De wortel is leverversterkend. Voor vogels, b.v. kapoetsensijs, die we synthetische kleurbevorderaars geven voor het rood in de
bevedering te stimuleren. De bladeren kunnen als groenvoer aan de vogels gegeven worden. Jonge bladeren worden het beste opgenomen.
We kunnen de zaadknoppen rechtstreeks aan de vogels geven.

In de natuur wordt de paardenbloem door vele in het wild levende vogels gebruikt om er hun jongen mee groot te brengen, zoals de groenvink, de putter, de sijs en de goudvink. Ze zullen er alle andere voedsel voor laten staan. Het witte melksap is licht giftig, het zit in alle bovengrondse delen. De bladeren bevatten veel kalium, hetgeen de diuretische (afdrijvende) werking kan verklaren.
De voornaamste onderdelen van de paardenbloem zijn de bittere delen, die kunnen gebruikt worden bij het verhelpen van lever-klachten en andere spijsverteringsproblemen.
Paardenbloem is ook een rijke bron van vitamine A, D, C, en diverse B-vitaminen, ijzer, silicium, magnesium, zink en mangaan.

Voor wat betreft de mens:
Paardenbloem is antioxidant en kankermedicijn. Het kruid reinigt de galblaas en de lever en doordat het levervetten afbreekt is het een effectief diureticum. Uit recent onderzoek blijkt dat de bloem diverse kankersoorten helpt genezen.
Wetenschappers van de Universiteit van Chieti in Italië vergeleken in 2010 extracten uit de paardenbloemwortel; De onderzoekers stelden vast dat de kruiden een positief effect hebben op zowel de lever als de galblaas. De wortel bleek de meeste antioxidanten te bevatten.
Succes!!
Vogelvereniging de Edelzanger Munstergeleen.